Chi Nei Tsang buikmassage

Uitgeblust is haar antwoord op mijn vraag hoe ze zich voelt. Gefrustreerd ook. Na haar studie ging carrière maken als een raket, veel gereisd & fijne feestjes afgelopen. Op het oog het perfecte plaatje. Toch voelt ze al een hele poos dat het niet goed zit in haar lijf.

Spanningsgevoelig en gevoelig voor de energie van anderen. Haar ademhaling is bijna altijd oppervlakkig en de spanning in haar lijf leidt tot buikpijn, darmklachten, een gespannen middenrif en psoas spier. 

Terugkijkend heeft ze haar hele leven vanuit haar hoofd geleefd, als een soort hoofd op pootjes. Puur op wilskracht heeft ze dit vol kunnen houden. Tot nu.

 

Contact met je lichaam

Ze is met haar baan gestopt om tot rust te komen, heeft de stofkam door haar voedingspatroon gehaald, een bodyscan gedaan om iets ernstigs uit te sluiten. Contact maken met haar lijf is lastig. Tijdens Yoga en Pranayama blijft haar adem steken bij het middenrif. Haar buik voelt vaak koud.

Tot nu toe heeft haar zoektocht haar niet gebracht waar ze wil zijn. Zeker in het begin hebben meer rust, een ander voedingspatroon en supplementen haar geholpen. Maar ze wil niet in deze situatie blijven hangen. Daarom bespreken we de mogelijkheden van Chi Nei Tsang buikmassage.

 

Buikmassage – Chi Nei Tsang – CNT

Geen onbekende klachten in mijn praktijk. Natuurlijk is het verstandig om je voedingspatroon onder de loep te nemen als je buikklachten hebt. Te onderzoeken wat je kunt doen om stress factoren in je leven te verminderen. Maar de pijnklachten en de spanning die zich al hebben opgehoopt in je lichaam, daar moet ook wat mee. 

Hiervoor is Chi Nei Tsang buikmassage – CNT – uitermate geschikt. Met diep ontspannende en stimulerende massagetechnieken worden de buik en organen gemasseerd en geharmoniseerd. De doorstroming wordt bevorderd waardoor de weefsels van zuurstofrijk bloed worden voorzien, afvalstoffen worden afgevoerd, pijnklachten en een zwaar gevoel afnemen. Verklevingen worden verzacht en plaatselijke stagnaties worden in beweging gezet. Het gaat weer stromen, je buik voelt zachter, lichter, ruimer en meer open. Denk je eens in wat een opluchting dat is. 

Ontdek meer over Chi Nei Tsang buikmassage

In je buik gebeurt veel. Je spijsvertering, opname van voedingstoffen, aanmaak van bouwstoffen, energie, hormonen, afvoer van afvalstoffen. Een groot deel van je immuunsysteem zit in je buik. Er is een onlosmakelijk verband tussen je buik en je brein. Need I say more?

Buikmassage is zo’n weldaad voor je fysieke, emotionele, mentale & psychische gezondheid. Ontdek meer over:

 • Fundament Chi Nei Tsang buikmassage
 • Uitgangspunten Chi Nei Tsang buikmassage
 • Verschillende vormen Chi Nei Tsang
 • Toepassing buikmassage & contra-indicaties
 • Behandeling Chi Nei Tsang buikmassage
 • Universal Healing Tao
 • Chi Nei Tsang opleiding & certificering
 • Registratie Universal Healing Tao directory

Fundament van Chi Nei Tsang buikmassage – CNT

Het fundament voor Chi Nei Tsang buikmasage is te vinden in de Klassieke Chinese Filosofie. Tao betekent ‘het pad’ of ‘de weg’ en wordt veelal weergegeven in het Yin Yang symbool. Tao is de alomvattende, tijdloze kosmische eenheid. Het is de bron van alles én de bestemming van alles zonder begin en zonder einde. Tao voedt, is vormloos en niet gebonden aan vorm. 

Voor ons Westerse brein lastig te bevatten. Wat het heel mooi aangeeft is het holistisch karakter van de filosofie. Dit maakt het uitermate geschikt bij onverklaarde & vage klachten. Juist omdat het verbanden en samenhang omvat, die anders over het hoofd worden gezien.

Uitgangspunten Chi Nei Tsang buikmassage

De technieken die gebruikt worden in een Chi Nei Tsang behandeling zijn gebaseerd op Taoïstische principes. Een belangrijk aspect daarbij is dat het fysieke lichaam ontstaat vanuit de navel.

Via de navelstreng zaten we verbonden aan onze moeder en kreeg ons fysieke lichaam verder vorm na conceptie. Na de geboorte is deze verbinding doorgeknipt en liepen we ons eerste litteken op.

Een belangrijk uitgangspunt is hierdoor dat elk onderdeel van ons lichaam een oorspronkelijke verbinding heeft met de navel. Dit resulteert in de zienswijze dat wanneer je bepaalde klachten hebt, de bron ervan altijd te herleiden is naar je buik & interne organen. En elke effectieve aanpak daardoor bij de buik moet beginnen.

De Tao koppelt, net als Chinese Geneeskunde, bepaalde emoties aan de organen. Deze ‘onverteerde’ emoties kunnen voor problemen zorgen wanneer de energie niet op gezonde wijze stroomt. Door middel van fysieke behandeling van het betreffende orgaan door middel van Chi Nei Tsang buikmassage en de specifieke manuele technieken. In Chi Nei Tsang buikmassage wordt eveneens gebruik gemaakt van helende klanken en helende kleuren.

Verschillende vormen Chi Nei Tsang

Vanuit de Universal Healing Tao zijn er diverse vormen van Chi Nei Tsang buikmassage. Deze werken allemaal complementair aan elkaar, met net weer een ander invalshoek of aandachtsgebied.

Zo worden de technieken die centraal staan bij Chi Nei Tsang optimaal ingezet om klachten te verminderen. Of misschien nog wel belangrijker, om zoveel mogelijk in balans & gezond te blijven. Preventie is een belangrijk onderdeel van zowel de Healing Tao, Chi Nei Tsang als de Chinese Geneeskunde in het algemeen. 

Chi Nei Tsang I – IV

Universal Healing Tao onderscheidt de volgende vormen van Chi Nei Tsang buikmassage:

 • Chi Nei Tsang I. Energetische & ontgiftende massage van buik en interne organen. Deze vorm is de basis van alle andere vormen. De technieken die centraal staan bij deze buikmassage pas ik het meest toe in mijn praktijk. 
 • Chi Nei Tsang II . Verjagen van wind. Dit lijkt misschien een vreemde naam. In Chinese Geneeskunde is wind een pathogene factor, een ziekteverwekker. Zo zorgt wind bijvoorbeeld voor hoofdpijn of duizeligheid. Als veroorzaker van interne disbalans is wind gelinkt aan het functioneren van de lever en de leverenergie. 
 • Chi Nei Tsang III. Healing harmony Tok Sen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van houten gereedschap zoals te zien op de foto, Door middel van klank en vibratie worden met name de pezen op diep niveau behandeld. Peesklachten helen doorgaans langzaam, omdat er weinig doorbloeding is. De Tok Sen set is gemaakt van hout. Dit weerspiegelt affiniteit met de leverenergie. De lever vertegenwoordigt het element Hout en is gelinkt aan de pezen als weefsel. Vanwege deze link met dit belangrijke orgaan, integreer ik met regelmaat Tok Sen in mijn Chi Nei Tsang buikmassage behandeling. 
 • Chi Nei Tsang IV. Life pulse. Deze vorm van Chi Nei Tsang maakt gebruik van bepaalde belangrijke pulserende centra in het lichaam. Deze worden gebruikt om de essentiële stroom van energie en bloed door het lichaam extra te revitaliseren. Dit zijn vaak die plekken waar je opeens je hartslag voelt. Hierdoor zijn ze heel geschikt om de doorstroming van energie en bloed te optimaliseren zodat je lichaam gevoed en in evenwicht wordt gebracht.  

Toepassing buikmassage & contra-indicaties

De kalmerende, harmoniserende & activerende bewegingen van Chi Nei Tsang buikmassage zorgen ervoor dat het weer gaat stromen in je buik, blokkades verminderen en pijn afneemt. Hierdoor voelt je buik lichter & ruimer, het stroomt weer. 

Vandaar dat de technieken van Chi Nei Tsang buikmassage ideaal zijn om in te zetten bij het:

 • verzachten van een harde buik en een opgezette buik
 • verminderen van buikpijn & darmklachten
 • soepel maken van verklevingen in de buik
 • tot rust brengen van prikkelbaar darm syndroomPDS
 • herstel van de darmen bij lekkende darmleaky gut
 • omgaan van emoties opgeslagen in de buik
 • verbeteren van de spijsvertering & stoelgang

Het is goed om hier aan toe te voegen dat je buik een belangrijk centrum en kruispunt van je lichaam is. Het huist belangrijke organen die zorgen voor de verwerking voedingstoffen, bouwstoffen en energie. Bovendien spelen deze organen een rol bij het verteren van emoties en situaties van het leven. De buik is tevens een groot kruispunt van bloedvaten, lymfatische vaten en het zenuwstelsel. Wanneer in je buik iets niet lekker loopt, dan hebben andere lichaamsgebieden daar last van. 

Hierbij kun je denken aan oogproblemen, hoofdpijn, nek- & schouderklachten, maar ook onderrugpijn en koude voeten kunnen het resultaat zijn van disbalans in je buik. Ook bij deze klachten kan Chi Nei Tsang buikmassage enorm verlichtend werken. 

Voorafgaande aan de behandeling

Aangezien een behandeling op een volle maag niet zo prettig is, eet je het beste je laatste maaltijd twee uur voorafgaande aan de Chi Nei Tsang buikmassage. Wacht na de behandeling bij voorkeur een uur met de volgende maaltijd. Veel water drinken na de behandeling is belangrijk, om afvalstoffen af te voeren en om de weefsel de hydrateren.

Contra-indicaties Chi Nei Tsang buikmassage

Uiteraard is het altijd belangrijk om te overleggen met je arts of specialist, aangezien deze goed zicht heeft op je huidige medische situatie, je medische geschiedenis, ingrepen en eventuele medicijngebruik. 

Chi Nei Tsang buikmassage wordt niet toegepast in geval van:

 • Kanker, melanomen, lymfomen
 • Infectieziekten, acute ontstekingen en infecties
 • Pacemaker
 • Trombose, aneurysma, vaatafwijkingen
 • Anticonceptie spiraal
 • Zwangerschap

Behandeling Chi Nei Tsang buikmassage

Zoals je hebt kunnen lezen is het inzetten van Chi Nei Tsang buikmassage bij veel klachten geschikt. Om de behandeling zo effectief mogelijk in te zetten is een goede diagnose van de klachten ontzettend belangrijk. Vandaar dat de eerste afspraak inclusief een uitgebreide intake is. 

Diagnose

In deze intake gaan we in op je huidige klachten, je voorgeschiedenis op het gebied van gezondheid. Eveneens betrekken we de pols- & tongdiagnose erbij. Je lichaam weet zelf heel goed aan te geven wat er gaande is, dit hoeven we niet altijd met ons hoofd te redeneren.

Voorbereiden & ontspannen

Daarna vervolgen we met de behandeling zelf. Je ligt ontspannen op je rug op de behandeltafel. De ruimte is altijd lekker warm, er zijn voldoende handdoeken voor warmte en welzijn. Je lichaam wordt verder in ontspanning gebracht door zachte schuddende bewegingen aan armen en benen en het strekken van de nek. Specifieke punten op het hoofd worden gemasseerd. Dit heeft niet alleen een ontspannen effect op het hoofd, zij hebben ook een connectie met de buik. Ook de oren worden niet vergeten, aangezien zijn een reflectie zijn van het hele lichaam. Hierdoor is een massage van de oren in feite een compacte full body massage.

Voelen & benoemen

Vervolgens verplaatst de aandacht naar je buik en wordt de buik onderzocht op pijnlijke punten, verklevingen en andere opvallendheden terwijl de buik zachtjes heen en weer geschud wordt. Hierbij zal altijd jouw feedback gevraagd worden. Ik weet natuurlijk wat ik voel, maar niet wat jij voelt. Bij harde buiken is niet per se alles pijnlijk en bij soepele buiken kan alles pijnlijk zijn. Deze uitwisseling is dus onontbeerlijk.

Doel van de behandeling is om weefsels te ontspannen, soepeler te maken en de doorbloeding te bevorderen. Wanneer iets te pijnlijk is dan gaat je lichaam automatisch in verzet. Deze weerstand belemmert ontspanning & circulatie. Vandaar dat we samen op zoek gaan naar het punt waarbij de druk goed te doen is, zonder dat je het gevoel hebt om tegendruk te moeten geven. 

Bevorderen circulatie van Qi & Bloed

Omdat een goede doorstroming van belang is voor het herstel van organen, functies en weefsels wordt hier in een vroeg stadium van de behandeling aandacht aan besteed. Het stimuleren van de circulatie zorgt ervoor dat vers bloed vol zuurstof en voedingstoffen de weefsels bereikt en afvalstoffen worden afgevoerd. Een goede circulatie is essentieel en hiermee leggen we een goede basis voor de hele behandeling. Dit gebeurt met een elleboogtechniek, in de onderbuik en liesstreek.

Daarna verleggen we de aandacht naar een punt zo’n drievinger breedte onder je navel. Dit wordt de onderste Dantien genoemd, een belangrijk energiecentrum. Je kunt het zien als je accu, de plek waar je levensenergie ligt opgeslagen. Belangrijk punt om te harmoniseren en stimuleren, vooral als je last hebt van vermoeidheid en gebrek aan energie. In de Tao wordt dit gebied je rijstveld genoemd, een verwijzing naar rijst als belangrijke energiebron in de Chinese cultuur.

Openen van de windpoorten

Op de rand van de navel liggen acht punten die corresponderen met verschillende organen. Zoals de navel voor je geboorte de plek was waardoor je gevoed werd en afvalstoffen werden afgevoerd, zo kan dit nog steeds gebruikt worden. Met wederom een massagetechniek met de ellenboog worden alle punten systematisch afgegaan om ze te harmoniseren en te openen. Zo kunnen energieën, emoties en afvalstoffen de ruimte krijgen en worden getransformeerd of afgevoerd. 

Na het openen van de windpoorten wordt eventueel Acupunctuur geïntegreerd in de behandeling. Dit wordt altijd zorgvuldig beoordeeld op basis van de diagnostische methoden en de situatie van dat moment. Heb je last van vermoeidheid, een zwaar gevoel, is het onrustig in je hoofd, is de stoelgang traag? Door de keuze van specifieke acupunctuurpunten wordt de energie in balans gebracht en de werking van de organen ondersteund.

Massage van huid, organen en reflexpunten

De voorgaande stappen zijn altijd onderdeel van elke behandeling. Het is het neerzetten van een raamwerk van gezonde circulatie en harmonisatie om de effecten van de behandeling zo optimaal mogelijk te benutten. 

Op basis van dit raamwerk worden gericht massagetechnieken ingezet op het:

 • detoxen van de huid
 • verzachten van verklevingen
 • opheffen van blokkades
 • ontgiften van de organen
 • stimuleren dan wel harmoniseren van de lichaamsfuncties. 

De verbeterde doorstroming in het buikgebied en het optimaliseren van de werking van de interne organen resulteert in het afnemen van pijnklachten. Feitelijk ondersteun je het zelfhelend vermogen van het lichaam. Een buikmassage is eveneens een fijne manier om je meer bewust te zijn wat er zich in je buik afspeelt. Waardoor het een fijne manier is om meer lichaamsbewustzijn te krijgen.

Mocht het nodig zijn dan worden nog technieken vanuit de Acupunctuur en Chinese Geneeskunde toegepast. Denk hierbij aan de keuze voor lokale acupunctuurpunten op de buik, gebruik van warmte therapie en Moxa, Cupping of Gua Sha therapie

Het gebruik van deze verschillende methoden is uiteraard altijd in overleg. Mocht je geen fan zijn van naalden of bepaalde vragen hebben, we bespreken het uiteraard eerst. Mocht je nieuwsgierig zijn wat werken met mij je kan brengen, ontdek dan hier meer over mijn programma Rust in je buik

Universal Healing Tao

Universal Healing Tao en het Universal Healing Tao systeem is ontwikkeld door Mantak Chia. Het is gebaseerd op de holistische principes van de Tao, afkomstig uit de klassieke Chinese filosofie. Het is een praktisch systeem voor zelfzorg & persoonlijke ontwikkeling. Het stelt je in staat om op harmonieuze wijze te groeien op fysiek, mentaal, emotioneel & spiritueel vlak.

Universal Healing Tao (UHT) kan worden onderverdeeld in vier Healing Arts ofwel Helende Kunstvormen:

 • UHT Living Tao
 • Chi Nei Tsang
 • Cosmic Healing
 • Immortal Tao

Universal Healing Tao tradities zijn afkomstig van klassieke gebruiken die hun oorsprong vinden in de natuur. Deze technieken zijn verzameld en geïntegreerd in een coherent, toegankelijk systeem voor het vergroten & behouden van gezondheid & welzijn. De technieken van Universal Healing Tao maken op directe wijze gebruik van vitale levensenergieChi of Prana. Deze levensenergie stroomt door de meridianen en energiecentra van het lichaam. Universal Healing Tao streeft naar harmonieus herstel door afstemming & verbinding van het individu met de stroom van het leven & de kracht van de natuur..

Chi Nei Tsang opleiding & certificering

Een aantal jaren werkte ik in een Detox & Yoga retreat centre in Thailand. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met Chi Nei Tsang buikmassage.

Het was echt ontzettend mooi om keer op keer te zien hoe enthousiast mensen waren over deze behandelvorm. Niet alleen de verhalen, ook hun ogen, huid en uitstraling spraken boekdelen.

Mijn nieuwsgierigheid voor deze healing art form was aangewakkerd, het zaadje geplant. Ik schreef me in voor de opleiding die zo’n 1200 km noordelijker in Thailand plaats vond. 

Ik ben opgeleid door Mantak Chia zelf op de Universal Healing Tao Master School in Chiang Mai Thailand. In de intensieve opleiding heb ik me diverse vormen van Chi Nei Tsang buikmassage eigen gemaakt, alsmede Karsai  Nei Tsang. Aansluitend mijn stages volbracht en de benodigde casestudies verzameld.

Ten slotte heb ik mijn Chi Nei Tsang opleiding afgerond met een nieuwe ronde lesstof, demonstraties, evaluatie en aansluitend een tweetal examens. 

Buikmassage is een specialisatie

Er zijn stromingen waar je in vijf dagen Chi Nei Tsang buikmassage leert, een mooi certificaat krijgt en direct mag gaan behandelen. Ongetwijfeld komen ook hier heel kundige Chi Nei Tsang therapeuten uit voort. Toch is het goed je te realiseren dat het masseren van de buik en de organen een specialisatie is.

Natuurlijk is kennis van anatomie en fysiologie onontbeerlijk. Weten waar welk orgaan zit en wat het doet, in samenhang met de andere organen en functies. Niet alleen vanuit de Westerse medische visie, maar ook vanuit de Chinese. Daarbij is kennis over de verschillende principes, de cycli en de emotioneel-mentale aspecten van belang. Het is niet voor niets dat zelfs veel gekwalificeerde massagetherapeuten de buik doorgaans overslaan. 

Van de verschillende helende kunstvormen van Universal Healing Tao, richt ik me op Chi Nei Tsang therapeutische buikmassage. De verschillende vormen van Chi Nei Tsang werken allemaal complementair aan elkaar.

In mijn praktijk vul ik mijn Chi Nei Tsang buikmassage therapie aan met Chi Nei Tsang Life Pulse en Chi Nei Tsang Healing Harmony Tok Sen. Hierbij werk ik met houten tools om door klank en vibratie de pezen op een diep niveau tot ontspanning te brengen. Vanuit de visie van de Tao heeft elke pees een verbinding met de navel. Wanneer de pezen ontspannen, ontspannen spieren, bindweefsel en andere weefsels. Er ontstaat er rust & ontspanning. De ideale voedingsbodem voor herstel & regeneratie

Registratie Universal Healing Tao directory

Als gecertificeerd Universal Healing Tao Chi Nei Tsang – CNT – Practioner vind je me terug in het internationale online register Universal Healing Tao Instructor Directory. Dit geeft kwaliteitswaarborging. Niet alleen van de door mij doorlopen opleiding. Ook van mijn manier van werken en het toepassen van de juiste principes in de praktijk op het gebied van Chi Nei Tsang buikmassage

Wil je graag weten of Chi Nei Tsang buikmassage iets voor jou en je klachten kan betekenen? Ik denk graag met je mee. Ontdek er meer over en boek eenvoudig een gratis consult in mijn online agenda. Ik spreek je snel.