Probiotica

Probiotica, er is steeds meer over bekend. De enorme waarde van het darm microbioom, het miniatuur ecosysteem in onze darmen, voor onze gezondheid wordt steeds meer erkend. Wat er weer resulteert in steeds meer onderzoek ernaar. Dat is fijn, want zo leren we er steeds meer over. Maar laten we niet uit het oog verliezen, ze deden al het werk allang voordat het wetenschappelijk werd aangetoond.

Gezonde darmen

De gezondheid van de darmen is enorm belangrijk voor onze gezondheid. Niet alleen lichamelijk, ook onze emotionele, mentale en psychische gezondheid hangt er direct mee samen. Je darmen worden niet voor niets je tweede brein genoemd. Buik en brein communiceren met elkaar via

šŸ” Het immuunsysteem

šŸ” De bloedsomloop

šŸ” Het autonome zenuwstelsel, met name via de belangrijkste parasympatische hersenzenuwen de Nervus Vagus.

Wist je trouwens dat de communicatie via de Nervus Vagus voor 90% omhoog gaat, van je buik naar je brein? Je darmen zijn uitgerust met allerlei voelsprieten en is daarmee een tastzintuig dat belangrijke informatie deelt met je hersenen. Daarom kun je je ook zo bleh voelen als het niet lekker gaat in je buik.

 

Wat super dat je deze pagina al hebt gevonden. Deze is nog volop ‘under construction’, ik hoop deze voor het einde van 2023 helemaal operationeel te hebben. Natuurlijk is hetgeen er al staat super informatief, er komt nog meer! Dank voor je geduld.

Gezonde darmflora

In je darmen wonen enorme aantallen micro-organismen, bacteriƫn, schimmels, gisten enzovoort. Ze hebben een ontzettend belangrijke taak bij:

 • Verteren van voedsel en het opruimen van afvalstoffen
 • Aanmaak/opname van hormonen en neurotransmitters
 • Opname en productie van bepaalde vitaminen zoals B en K
 • Absorptie van calcium en ijzer
 • Neutraliseren van carcinogenen
 • Uitschakelen van pathogene factoren
 • De immuun barriĆØre
 • Op peil houden van het zuur-base evenwicht
 • Als signaalfunctie

Dat zijn er nogal wat hĆØ, en dat is maar een greep uit wat we nu weten. Hoe dat zit? Lees snel verder ->

Ze zeggen wel eens dat we maar 10% menselijke cellen hebben en dat we voor het overige deel uit microben bestaan. Gek idee toch? Nou zijn de geleerden er niet over uit, sommige zeggen 50-50, maar hoe dan ook. Jouw ā€˜ikā€™ deel je met een heleboel micro-organismen.

Voordelen probiotica ā€“ de commercie

Nu het belang van een gezonde darmflora steeds meer onderschreven wordt, grijpen we graag naar de potten probiotica. Dat is de commercie natuurlijk ook niet ontgaan. Ze springen hier op in om de mooiste producten te creƫren, in flitsende verpakkingen. Het maakt het niet makkelijker om het kaf van het koren te onderscheiden.

Er zijn zoveel verschillende soorten bacteriƫn en hoe weet je nu welke goed zijn? En bereiken ze uiteindelijk de juiste bestemming of leggen ze het loodje in de zure omgeving van je maag?

Naast dat er veel diversiteit in bacterie stammen is, is er ook binnen de bacterie stammen veel variƫteit en dat onderscheid wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Ik ga daar zo meteen nog even verder op in.

Probiotica in voeding

Probiotica komen natuurlijk niet alleen in supplementen voor. Vooral gefermenteerde voeding is rijk aan goede bacteriƫn die je gezondheid kunnen ondersteunen, je spijsvertering soepel laten verlopen en je immuunsysteem in topvorm houden. Maar ook groenten die in de aarde groeien, zoals wortel en biet, kunnen gezonde bacteriƫn bevatten vanuit de aarde. Natuurlijk wel belangrijk dat de grond waarin ze groeien niet dood is gemaakt door gebruik van pesticiden, glysofaten of ander gif.

Gefermenteerde voeding

Je kunt op een natuurlijke manier goede bacteriƫn toevoegen aan je voedingspatroon. Zo ondersteun je jouw darmflora zo goed mogelijk om de gezondheidsvoordelen van deze kleine helpers te benutten. Hier kun je de verschillende voedingsmiddelen voor gebruiken.

 

Gefermenteerde voeding en dranken zijn onder andere:

 • Yoghurt
 • Kwark
 • Kefir
 • Kombucha
 • Miso
 • Tempeh
 • Kimchi
 • Zuurkool
 • Natto
 • Gefermenteerde groenten

 

Ben je een crea bea? Dan kun je ook zelf allerlei kleurrijke groenten fermenteren. En natuurlijk zelf je kombucha, yoghurt of kefir maken. Hoe meer variatie, hoe meer je de diversiteit van je darm microbioom ondersteunt.

Het is wel van belang dat de fermentatie heeft plaats gevonden door middel van bacteriƫn of andere culturen. Soms wordt het proces versneld door azijn of andere middelen te gebruiken. Deze bevatten helaas niet de gezonde bacteriƫle fermentatie.

Even een kanttekening. Dit zijn allemaal ā€˜gezondeā€™ voedingsmiddelen en fermentatie is een eeuwenoud proces is voor het bewerken van voedsel. Toch kun je, wanneer je histamine intolerantie hebt, reageren op deze vorm van bewerkte voeding. Wees hier alert op als je bekend bent met histamine gevoeligheid. In dit artikel lees je meer over histamine intolerantie.

.

Probiotica supplement

Terug naar de voordelen van een probiotica supplement. De pillenmakers zijn natuurlijk super trots op hun product en die van hen is altijd de beste. Maar is dat ook zo? Want het hangt er namelijk maar vanaf waarom je een probiotica supplement overweegt.

 • šŸ€ Gaat het om het ondersteunen van je spijsvertering en de werking van je darmen?
 • šŸ€ Wil je het liefst je immuunsysteem een boost geven?
 • šŸ€ Ben je vooral op zoek naar een supplement om mentaal-emotionele klachten zoals angst en depressie aan te pakken?

Hoe gek het misschien ook klinkt, bepaalde bacteriƫn hebben voorkeur voor specifieke plekken in je darmen en hebben een heel scala aan functies. Sommige zijn met name bezig met de spijsvertering. Omdat een groot deel van immuunsysteem in je darmen huist, zijn er stammen die druk bezig zijn dit zo optimaal te laten verlopen. Je buik in de functie van tweede brein draagt onder andere zorg voor de aanmaak van neurotransmitters en andere signaalstoffen. Hiervan heeft onderzoek aangetoond dat dit een positief effect heeft op je mentale gezondheid en gevoelens van angst en/of depressie.

 

Probiotica toppers

Er zijn een aantal bacterie stammen die in het kader van probiotica en de gezondheidsvoordelen ervan regelmatig in de spotlight worden gezet. Omdat de uitspraken en claims vaak nuance missen,Ā  licht ik een aantal voorbeelden kort toe. Het gaat er niet om dat je expert op dit gebied wordt, het gaat me er vooral om dat je je niet om de tuin laat leiden door allerlei mooie praatjes.

Lacticaseibacillus rhamnosus

Zo las ik onlangs iemand een product aanprijzen dat Lacticaseibacillus rhamnosus bevat. Deze bacterie zou ontbreken in veel andere probiotica supplementen en daarmee werd het product aangeprezen als een soort super supplement. Graag plaats ik twee kanttekeningen bij deze claim. Op het productlabel van de betreffende probiotica staat helaas niet vermeld welke specifieke stam van L. Rhamnosus is gebruikt. Bovendien is het een veel onderzochte variant. Dat kleurt natuurlijk al wat je er over terug kunt vinden. Hiermee wil ik natuurlijk absoluut niet zeggen dat het product goed is of niet, de claim zegt alleen niet zoveel. Laat ik nog een stapje verder gaan, want er is niet Ć©Ć©n L. Rhamnosus.

Zo heb je L. Rhamnosus GG die goed ingezet kan worden bij reizigersdiarree, diarree door antibiotica en andere infecties. Nu is er ook L. Rhamnosus GR-1. Een familielid, de neef zeg maar. Deze heeft eigen kwaliteiten die leiden tot andere specifieke gezondheidsvoordelen. Het zit echt prachtig en complex in elkaar. Zo blijkt uit onderzoek dat de GG variant niet zou helpen bij het beschermen tegen urineweginfecties. De GR-1 zou juist wel beschermen tegen blaasontsteking en andere urineweginfecties. Meer onderzoek toont misschien weer andere kwaliteiten. Het is altijd in beweging.

Natuurlijk kun je zomaar een probiotica complex kopen en hopen dat daar ook degenen in zit die jou gaan helpen. Dat is schieten met hagel, je kunt je geld maar Ć©Ć©n keer uitgeven. Bovendien zonde van je tijd. Nog een paar voorbeelden.Ā 

Lactiplantibacillus Plantarum

Lactiplantibacillus Plantarum 299v is heel bruikbaar bij prikkelbare darm syndroom, een Lactiplantibacillus Plantarum verre neef maakt PDS klachten juist erger.

Limosilactobacillus reuteri

Limosilactobacillus reuteri 6475 vergemakkelijkt de afgifte van oxytocine uit het weefsel van de darmen. Hoe cool is dat! Het knuffelhormoon. Dit zegt helaas niet dat alle familieleden van de Limosilactobacillus reuteri dit effect hebben. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen.

Om een lang verhaal niet nog langer te maken. Laat je niet om de tuin leiden. Het onderzoek naar de verschillende stammen en de variƫteit daar weer binnen, hun functie en effect bloeit steeds verder op, maar er is veel dat we nog niet weten.

Het onderscheid binnen stammen wordt vaak over het hoofd gezien of voor het gemak weg gelaten, maar is essentieel voor het resultaat dat je wilt bereiken.Ā Vaak staat op de verpakking niet welke specifieke stammen er gebruikt zijn. En dat is nu juist zo essentieel als je de voordelen van probiotica wilt inzetten voor het verminderen van je klachten en het ondersteunen van je gezondheid.

Een hele jungle dus, dat darm microbioom šŸ˜Š

 

Psychobiotica

Dan is er nog een speciale vorm van probiotica, van gezonde darmbacteriƫn die specifiek een gunstige uitwerking hebben op het brein en de mentale & psychische gezondheid. Deze worden de psychobiotica genoemd.

Onderzoek op dit gebied is enorm veelbelovend. Hieronder een aantal voorbeelden om je een idee te geven wat en hoe de micro-organismen in je darmflora kunnen bijdragen aan de gezondheid van je hersenen, je humeur en je mentale staat van zijn.

 

Vanuit het wetenschappelijk onderzoek naar de hersen-darm as zijn specifieke darmbacteriƫn naar voren gekomen die daarbij een rol spelen De zogenoemde psychobiotica. Dit zijn micro-organismen die leven en werken in de darm, met een directe impact op het brein.

Bifidobacterium longum

Bifidobacterium longum 1714 is na grondig onderzoek geclassificeerd als psychobioticum. Een micro-organisme in de darm die een gunstig effect heeft op het brein, je humeur en op gevoelens van angst en depressie. Wat de wetenschappers hebben ontdekt is dat het ontstekingsreacties in het centrale zenuwstelsel vermindert, die leiden tot angstig of depressief gedrag en neurodegeneratie. Deze specifieke stam vermindert ontstekingsprocessen die leiden tot de vecht of vlucht reacties, gevoelens van angst en depressie. Deze reacties zijn blijken namelijk het gevolg te zijn van (laaggradige) ontstekingsreacties in het lichaam.

Onderzoek laat zien dat mensen die veel van deze stam in hun darmflora hebben over het algemeen een evenwichtig gemoed hebben en goede slapers zijn. Daarentegen, mensen die deze stam niet of te weinig hebben als onderdeel van hun darmflora, ervaren meer angstige en depressieve gedachten. Deze resultaten bieden een mogelijkheid om probiotica in te zetten om de onderliggende oorzaak van klachten aan te pakken. Uiteraard naast eventuele andere interventies.

Lactiplantibacillus Plantarum

Een ander voorbeeld van de mogelijke inzet van probiotica als psychobiotica. Lactiplantibacillus Plantarum PS 128 is onderzocht als psychobioticum en de voordelen die het kan brengen liggen op het vlak van vermindering van angst, depressie, en het verbeteren van de slaapkwaliteit. Onderzoeken laten ook veelbelovende resultaten zien bij de ziekte van Parkinson. Een zeer ingewikkelde aandoening van de hersenen.

Ik ben natuurlijk een super nerd op dit gebied, maar hoe mooi zou het zijn als we langzaam aan de sleutel vinden voor veel psychische en neurologische aandoeningen in het ecosysteem van de darmen en de stofwisselingsprocessen!

Probiotica supplement kiezen

Als je denkt dat het slikken van probiotica als supplement voor jou een geschikte strategie is om je gezondheid te ondersteunen dan wel te herstellen, dan zijn er drie algemene tips die je op weg kunnen helpen.

Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een probiotica product waarbij duidelijk vermeld wordt welke stammen het product bevat.Ā 

Omdat diversiteit een belangrijke sleutel vormt in het effectief bijdragen van de bacteriestammen aan je gezondheid, kies je het beste voor een probiotica product die tenminste 3 – 5 verschillende soorten bacteriĆ«n bevat. Meer is ook prima. Ze hebben allemaal een andere functie en samen zijn ze sterk. Een probioticum met Ć©Ć©n stam waar er dan wel miljarden van inzitten, daar heb je niet zoveel aan.Ā 

Omdat het om levende micro-organismen gaat, zitten ze het beste verpakt in donker glas of een ondoorzichtige verpakking. Zo wordt de kwaliteit niet aangetast door zonlicht.

 

Maar is suppletie altijd de oplossing? Nee, zeker niet.Ā Ā 

Acupunctuurpunten en naaldgebruik

De acupunctuurpunten liggen op de twaalf hoofdmeridianen, waarvan elke gekoppeld is aan een bepaald orgaan, en twee van de acht bijzondere meridianen acupunctuurpunten. De meridianen liggen vrij diep in het lichaam, zeker omdat ze de organen van energie en bloed voorzien. De acupunctuurpunten zijn hier wat dieper gelegen. De meridianen hebben een oppervlakkiger verloop op de armen, benen en het hoofd. Deze punten zijn hierdoor makkelijker te bereiken.Ā 

Op basis van je hoofdklacht, de informatie die je verstrekt en wat je lichaam vertelt in de pols- en tongdiagnose wordt de puntkeuzen bepaald. Er zijn meer dan 300 punten, dus keuze genoeg om een Acupunctuur behandeling effectief in te zetten.Ā 

De punten hebben allemaal een eigen functie & toepassing. In combinatie met bepaalde andere punten wordt hun werking nog verder uitgebreid. Zo worden connecties gemaakt tussen de verschillende onderdelen van het lichaam, de weefsels, organen maar worden ook emotionele en mentale aspecten betrokken in de behandeling. Synergie in optima forma.

Naalden zijn niet ieders favoriet. Over het algemeen komt dit door injectienaalden. Deze zijn hol, omdat ze gebruikt worden om vloeistoffen in te spuiten of bloed af te nemen. Door deze holle structuur zijn ze dikker. Daarbij is geprikt worden in een ader niet fijn.

Acupunctuurnaalden zijn super dun & door een coating kunnen ze gemakkelijk ingebracht worden. Ze worden ingebracht in een acupunctuurpunt, een punt waar de energie stroomt en kan worden beĆÆnvloed. Er wordt niet geprikt in een ader, al kan er wel eens een haarvaatje geraakt worden en een beetje bloed vrijkomen.

De naald kan door middel van bepaalde technieken ingezet worden, wat het effect van de naald beĆÆnvloedt. Het kan op de ademhaling ingezet en uitgehaald worden. Het kan snel worden ingebracht of uitgehaald of juist langzaam. Wanneer de naald is ingebracht kan deze geroteerd worden. Al naar gelang de behoefte en het doel van de Acupunctuur behandeling.

Dit maakt duidelijk hoe divers de inzet is van de technieken van Acupunctuur en de veelzijdigheid van deze behandelingsmethode van de Chinese Geneeskunde.Ā 

Gebruikte diagnostische methoden

Het stellen van de juiste diagnose is natuurlijk ontzettend belangrijk. Waar komen de klachten vandaan, wat zit er achter die symptomen die je blijven plagen?

Het is al eerder genoemd. In de Chinese Geneeskunde in het algemeen en Acupunctuur in het bijzonder gaat de aanpak van de onderliggende oorzaak boven symptoombestrijding. Hiervoor is zorgvuldigheid van belang, vandaar dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende diagnostische methoden. Om de klachten op verschillende manieren in kaart te brengen en te duiden.

 

Over diagnostiek in Chinese Geneeskunde zijn enorm dikke pillen geschreven, hier wil ik het kort houden en je toch inzicht geven in de waarde van de verschillende diagnostische methoden die ook bij Acupunctuur worden ingezet. De waarde van Chinese Geneeskunde ligt, naast theoretische grondbeginselen die een belangrijk fundament vormen, in de diverse manieren voor diagnostiek.

 

Diagnostiek door observatie

BijĀ diagnostiek door observatieĀ is er aandacht voor hoe iemand de praktijk binnenloopt, de lichaamshouding & uitstraling. Wanneer iemand gebukt gaat onder een lading stress of vermoeid is, dan is dit doorgaans snel zichtbaar. Verder laten de gezondheid van de haren, de huid, de tanden en de nagels veel zien over waar klachten zich voordoen en vandaan komen. Wanneer de huid onder de ogen gezwollen is dan heeft dit te maken met een Milt probleem, wanneer er blauw/zwarte kringen onder de ogen zitten dan is de Nier energie uit balans. Ook wanneer er sprake is van eczeem of pigmentvlekken, dan zegt de locatie ervan iets over de onderliggende problemen ervan.

 

Tongdiagnostiek

We zijn over het algemeen niet zo gewend om te kijken naar onze tong, maar als je er eens op let dan merk je dat je tong er gedurende de dag en de week op verschillende momenten anders uit ziet. Bij de tongdiagnose zoals gebruikt bij Acupunctuur wordt gekeken naar de vorm van de tong, dikte, kleur, structuur en het tongbeslag. Verder is van belang hoe de tong wordt uitgestoken, heel ver of juist niet, recht of schuin en of de tong al dan niet trilt. De locatie van opvallend items, zoals rode puntjes, scheurtjes of tandafdrukken zeggen iets over de energetische toestand van bepaalde organen. Als een landkaart hebben zij allemaal een eigen plekje op de tong.Ā 

 

Diagnostiek door ondervraging

Diagnostiek door ondervraging vormtĀ de kern van de diagnosestellingĀ in de Acupunctuur. Door middel van een diversiteit aan vragen wordt informatie verkregen over de ervaren klachten en iemands algehele toestand. Het gaat daarbij niet alleen om wat iemand vertelt, de manier waarop iemand spreekt is eveneens een belangrijk diagnostisch teken dat de toestand van de fysieke, emotionele & mentale gezondheid weerspiegelt.

 

Polsdiagnostiek

Een essentieel onderdeel van de diagnostiek, niet te min de moeilijkste van de diagnostiek in de Chinese Geneeskunde & Acupunctuur. Het is complex, vraagt diepgaand begrip en grote vaardigheid. Wat wordt gevoeld is de pulsatie van het Qi door de circulatie van het bloed. Het is het Qi dat het bloed door te bloedvaten voortbeweegt. De pols is verdeeld in negen regio’s en drie zones, gerelateerd aan verschillende lichaamsgebieden en organen. De pulsatie van de pols, de kracht, snelheid, het ritme en de plek waar dit gevoeld worden zeggen allemaal iets over de toestand van het lichaam.

Er zijn nog allerlei afgeleide methoden zoals gezichtsdiagnostiek en oogdiagnostiek, waarbij deze als een soort landkaart in verschillende delen zijn opgedeeld die gerelateerd zijn aan de diverse organen. Ik kan er nog uren over vertellen, maar zal je dat besparen. Snel door naar wat een acupunctuurbehandeling nu precies inhoud.Ā 

De Acupunctuur behandeling zelfĀ 

Tijdens de Acupunctuur behandeling lig je comfortabel op de behandeltafel. Naar aanleiding van de intake, pols- & tongdiagnose worden punten bepaald die centraal staan in de betreffende behandeling. Doorgaans combineer ik de Acupunctuur behandeling met Chi Nei Tsang buikmassage therapie.Ā 

Dit betekent dat uit de totale keuze van mogelijke acupunctuurpunten met name gekozen wordt voor punten op het onderbeen, de voet, onderarm, hand en het hoofd. Deze worden zorgvuldig ingebracht op de juiste plek om het Qi te beĆÆnvloeden. Op deze manier kunnen de naalden hun werk doen terwijl de buik aandacht krijgt door de therapeutische buikmassage.Ā 

Zoals je misschien al hierboven hebt gelezen zijn de gebruikte acupunctuurnaalden super dun, steriel en voor eenmalig gebruik. Uiteraard vraag ik altijd feedback van degene die de naalden ingebracht krijgt. Wanneer iets niet goed voelt, dan wordt de acupunctuurnaald iets verplaatst of verwijderd. Comfort & je op je gemak voelen staan altijd bovenaan.Ā 

Mijn opleiding in Chinese Geneeskunde & Acupunctuur

Chinese Geneeskunde en Acupunctuur waren al een paar keer op mijn pad gekomen. Het trok me aan maar leek me ook ingewikkeld. De klik kwam uiteindelijk terwijl ik in Thailand woonde, op een tropisch eiland in de jungle. Ik werkte als Health Manager in een Detox & Yoga retreat centre op Koh Pha Ngan. Tijdens een gesprek viel her kwartje opeens op de juiste plek.

Een aantal maanden daarna vertrok ik naar Amsterdam en schreef mij in voor de opleiding bij Shenzhou University. In een intensief eerste jaar leerde ik de grondbeginselen van de Chinese Geneeskunde. De geschiedenis, een stukje cultuur & de belangrijkste Chinees medische theorieƫn, uitgangspunten en principes. Daarnaast was er veel ruimte voor praktijk om te oefenen.

 

De twee jaren daarna stonden in het teken van Acupunctuur. Het toepassen van de grondbeginselen van Chinese Geneeskunde door middel van Acupunctuur. Dit bracht inzichten, in zowel de klassieke methoden als de moderne ontwikkelingen & relevantie.Ā 

Want de eeuwenoude inzichten van Chinese Geneeskunde zijn nog steeds heel praktisch toepasbaar. Ook als je in de vijfde versnelling leeft in onze snelle maatschappij en met name tijd doorbrengt in je hoofd.

De opleiding Chinese GeneeskundeAcupunctuur heb ik cum laude afgesloten waarna ik Acupunctuur heb geĆÆntegreerd in mijn praktijk. Het vormt namelijk een super mooie aanvulling op Chi Nei Tsang buikmassage therapie en voeding & leefstijl coaching. Net zoals in ons lichaam alles met elkaar samenhangt, zo is een holistisch geĆÆntegreerd perspectief voor de aanpak van klachten ook belangrijk.Ā 

Misschien heb je het gemerkt. Je voeding aanpassen heeft een stukje geholpen, yoga & meditatie helpen je maar toch blijven bepaalde klachten aanwezig. Het zijn allemaal puzzelstukjes die je uiteindelijk helpen op weg naar het aanpakken van je buikpijn & darmklachten. Chi Nei Tsang buikmassage werkt enorm verlichtend door de buik te ontspannen zodat het weer kan gaan stromen. Dit zorgt ervoor dat het ruimer & lichter voelt, meer ontspannen & open, en je buik niet meer constant de aandacht trekt.

Ter afsluiting

Ben je op zoek bent naar een manier om met je buikklachten om te gaan & sta je open voor een uitstapje naar de complementaire zorg?

Chi Nei Tsang buikmassage therapie in combinatie met AcupunctuurĀ is zeker het overwegen waard als je nieuwsgierig bent, graag nieuwe dingen ontdekt en open staat voor een andere kijk op je klachten. Ben je benieuwd wat het jou kan brengen? Ontdek het door een gratis consult te plannen, ik vertel je er graag meer over.Ā