Over histamine en histamine intolerantie wordt gelukkig steeds meer bekend. Want het kan tot hardnekkige klachten leiden als het niet goed wordt onderkend.

 

Histamine

Allereerst: histamine is een weefselhormoon, een belangrijke ontstekingsmediator en speelt onder andere een rol bij weefselherstel. Het heeft dus wel degelijk een belangrijke functie binnen het lichaam. Toch wil ik graag met een praktijk voorbeeld aangeven wat histamine in voeding aan lichamelijke klachten kan geven. Deze zijn vaak lastig te herkennen

 

Histamine intolerantie – een voorbeeld uit mijn praktijk

Begin januari zag ik haar in mijn praktijk. Ze komt een paar keer per jaar langs, als ze weer even een ‘reset’ nodig heeft, zoals ze zelf zegt.

Nu had ze sinds half november enorme jeuk klachten, met name op haar romp en vooral ’s nachts. Het verstoorde niet alleen haar nachtrust, maar ook op haar werk was ze minder scherp. Concentratie en focus waren soms ver te zoeken in de dichtgetrokken mist in haar hoofd.

Omdat niet alleen haar buikklachten enorm zijn afgenomen sinds haar eerste afspraak bij mij, maar ook haar huid rustiger is geworden dacht ze gelijk aan mij.

Na diverse vragen over haar klacht, het voelen van haar pols en bekijken van haar tong vroeg ik haar naar veranderingen in eetpatroon & leefstijl. Tja, de feestdagen waren super relaxt en hadden veel lekkers gebracht. Gevulde speculaas, pepernoten rondom de komst van de Sint. Met de kerst in het vooruitzicht kwamen de glühwein, apfelstrudel en kerststol op tafel en heerlijke warme appelbeignets met Oud  & Nieuw.

Allemaal lekkernijen met verwarmende kruiden en specerijen die goed passen bij het winter seizoen.

De darmklachten waar we aan hebben gewerkt toen ze voor het eerst bij mij kwam hebben gezorgd voor een verbetering van de darmgezondheid, spijsvertering en haar huid- & hooikoortsklachten.

 

Histamine & jeuk

Met dit in mijn achterhoofd en vanwege haar huidige jeukklachten en de rode striemen op haar huid, dacht ik direct aan een histamine reactie. Ook omdat ze naast de jeuk aangaf een aantal keren hartkloppingen te hebben gehad. Terwijl haar feestdagen heel relaxt waren geweest. Zelf weet ze het aan de alcohol. En dat kan zeker een rol spelen.

Door de opsomming van al het lekkers, leek mij het een realistische mogelijkheid dat kaneel een rol speelt bij haar klachten. Daarna volgt altijd het experiment dat zij zelf moet aangaan, een voedingsmiddel tijdelijk elimineren om te zien welk effect dit heeft.

 

Rol van kaneel bij histamine reactie en jeuk

Ik adviseer haar geen kaneel te eten en haar triggers te tracken. Hiervoor geef ik haar een lijstje mee van andere histaminerijke en histamine triggerende voedingsmiddelen. Verder raad ik haar aan biologische brandnetelthee te drinken, voldoende water te drinken, te zorgen voor ontspanning en goede nachtrust.

Na drie dagen krijg ik een berichtje: ze wordt ’s nachts niet meer wakker van de jeuk. Na vijf dagen zijn ook de rode verheven strepen verdwenen en is haar huid rustig.

Als je wel eens jeuk klachten hebt gehad, dan weet je hoeveel onrust dit in je lijf en hoofd geeft. Ze was super blij, en ik ook.

 

Voeding en gezondheid in perspectief

Aanvullend wil ik graag zeggen dat de zoektocht naar voeding die problemen geeft ingewikkeld is. Omdat we gedurende de dag verschillende dingen eten gaat het altijd om interactie & context, waarbij de kracht van onze spijsvertering, ons immuunsysteem en ervaren stress levels ook van betekenis zijn.

Het helpt zeker dat ik haar voorgeschiedenis ken en zij zelf ook altijd bereid is om met een open mind het experiment aan te gaan. Nu is het aan haar om te gaan testen hoeveel en/of hoe vaak ze kaneel kan gebruiken zonder klachten. Ofwel op speurtocht naar haar tolerantieniveau.

 

Kaneel voor gezondheid

En ja, kaneel heeft ook heel veel goede eigenschappen en is zelfs als superfood bestempeld. In de Chinese Geneeskunde is de toepasbaarheid van kaneel uitvoerig onderzocht.

Maar net zoals veel andere ‘gezonde’ voeding, is het belangrijk om altijd de context te aanschouwen. Voeding gaat een interactie aan met het lichaam, dat zorgt ervoor dat de uitwerking van voeding voor iedereen anders uitpakt. Als je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt dan hoeft ik je dat niet verder uit te leggen 😉

Voeding & gezondheid is geen one size fits all.

Heb je ook wel eens allergie-achtige klachten, zoals jeuk, loopneus, verstopte neus, brijige ontlasting of diarree, slapeloosheid of hartkloppingen? Wellicht speelt histamine ook bij jou een rol.

 

IC Markéta (Machová) Klimešová