Maagpijn & overtollig maagzuur kan niet alleen je werkdag flink beïnvloeden, ook je vrijmibo is wat minder ontspannen als je last hebt van brandend maagzuur.
 
Eens in de zoveel tijd besteed de media er aandacht aan. In 2021 kopte een bericht:  ‘Risico’s door onnodige maagzuurremmers: Idioot dat drie miljoen Nederlanders die slikken. Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept, maar die worden veel te vaak onterecht voorgeschreven.’
 
Eerder deze week passeerde het onderwerp wederom de revue: ‘We kopen voor 50 miljoen medicijnen om maagzuur te remmen, maar juist daarvan word je soms ziek. Nederlanders slikken veel te vaak maagzuurremmers, terwijl dat niet nodig is.’
 
Niet zo gek natuurlijk dat het onderwerp steeds terugkeert. Zolang er niets aan de oorzaak wordt gedaan, blijft het probleem in stand.

Maagpijn, overtollig maagzuur & zuurbranden

Maagproblemen zijn ontzettend vervelend en leiden tot een hele waaier aan klachten. Een maagzuurremmer wordt gezien als symptoombestrijder, maar zelfs dat doet het mijn inziens niet voldoende.

Bovendien is er geen aandacht voor de oorzaak van de klachten. Logisch dus dat er zoveel uitgegeven wordt aan maagzuurremmers, je blijft eeuwig klant van de farmaceut door op deze manier ‘brandjes’ 😉 te blussen.
 
Zuurbranden wijst bovendien vaak op te weinig maagzuur, waardoor een maagzuurremmer echt de verkeerde aanpak is.
 
Maagzuur is er niet om je het leven zuur te maken, het heeft wel degelijk een functie in de vertering van voedsel. Een maagzuurremmer kan daarom de vertering nadelig beïnvloeden. Dit kan leiden tot vitaminen- en mineralentekorten, resulterend in:
❌ weinig energie,
❌ hersenmist,
❌ breekbaar haar,
❌doffe huid en
❌ broze botten.
Het kan eveneens resulteren van rotting en gisting van half verteerd voedsel in het spijsverteringskanaal. Een voedingsbodem voor ziekmakers.
 

Holistische kijk op maagpijn & andere maagklachten

Het is waarschijnlijk niet verrassend dat er vanuit de Chinese Geneeskunde op een meer holistische wijze naar maagklachten gekeken wordt. De toestand van de energie van de maag kan worden geobserveerd zowel de tong als de pols. Bovendien speelt bij maagproblemen vaak de energie van de lever ook een rol.
 
Dieet wordt in de Chinese Geneeskunde als belangrijkste ziekteoorzaak gezien voor problemen van de maag. Bovendien is er bij maagsyndromen aandacht voor de regelmaat van maaltijden, de eet omstandigheden en emotionele spanningen.

Allemaal factoren die van invloed zijn op de gezondheid van de maag, en daarmee op de spijsvertering en de mogelijkheid om voldoende voedingstoffen op te nemen.
 
✅  Gooit je maag regelmatig roet in het eten?
✅  Ben je klaar met symptoombestrijding & halve maatregelen?
✅ Wil je je maagpijn & spijsverteringsklachten sneller, slimmer en strategischer aanpakken?
 
Nieuwsgierig? Boek eenvoudig jouw gratis 20 minuten online consult in mijn agenda. Ik vertel je graag wat mijn programma voor jouw klachten kan betekenen.

Acupunctuur en Chi Nei Tsang buikmassage in Amsterdam

Chi Nei Tsang buikmassage brengt de maag en de andere organen die betrokken zijn bij de spijsvertering tot rust. Acupunctuur ondersteunt de werking van de organen, het spijsverteringsstelsel als geheel en zorgt voor het in balans brengen van de energie. Van de maag, van de lever en van eventuele andere orgaansystemen die betrokken zijn bij de problemen die je ervaart. 

Voeding & leefstijl coaching en advies helpt je bij het achterhalen van factoren die een rol spelen bij je klachten en bieden je de oplossing dit anders aan te pakken. 

#gezondheid #stressmanagement #gezondwerken #gezondeten