Eet je glutenvrij, maar heb je ondanks dat nog steeds darmklachten en buikpijn?

Er is een wijd verbreid misverstand dat gluten alleen voorkomen in tarwe, gerst en rogge.

Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit. Er zijn veel verschillende soorten gluten. Veel focus in onderzoek naar voedsel intolerantie of allergie ligt bij de alpha gliadin, een veel voorkomende glutensoort in tarwe en een soort gluten die vaak problemen veroorzaakt.

Opmars van glutenvrij

Als gevolg hiervan is de ontwikkeling van glutenvrije producten inmiddels een hele industrie geworden. Als alternatief voor tarwe wordt in deze producten vaak gebruik gemaakt van mais of rijst.

Het probleem is, zowel mais als rijst bevatten gluten. Niet de alpha gliadin, maar de gluten zein en orzenin.

Deze zullen niet bij iedereen klachten geven, maar als jij ondanks je inspanningen nog niet van je buikpijn & darmklachten af bent dan is het goed om hier eens naar te kijken en specifiek onderzoek naar te laten verrichten.

Het tijdelijk schrappen van alle granen en ze dan geleidelijk één voor één herintroduceren kan je veel informatie geven over wat het nu precies is waar je lichaam op reageert.

Ben je iemand of ken je iemand die gluten intolerant is en waarbij glutenvrije producten ook niet de heilige graal blijken? Zou je dat met me willen delen? 👇

Ik kan er nog uren over vertellen, maar je hebt ook andere dingen te doen  Nog twee laatste inzichten die ik graag met je deel over gluten, glutenvrij en glutenallergie, waar over het algemeen weinig aandacht voor is: de onzichtbare kanten van gluten

Gluten in je melk of yoghurt?

Huh? Eet je zuivel, ga dan eens na of dat afkomstig is van dieren die gevoed worden met granen. In veel gevallen is dit namelijk zo. Dit is een aspect dat vaak over het hoofd gezien wordt, maar indirect natuurlijk effect heeft. Soms wordt het zelfs verward met lactose intolerantie, maar het komt niet van de lactose van de zuivel maar van de restanten van gluten die via zuivel je lichaam binnen komen.

There is always more than meets the eye 

Naast dat het super vervelend is als je een gluten intolerantie of gluten allergie hebt, is het nog frustrerender dat over sommige aspecten ervan onduidelijke, inconsistente of simpelweg gebrek aan informatie is.

Bovenstaande maakt duidelijk dat het belangrijk is om niet uit het oog te verliezen dat alle granen een vorm van gluten bevatten. Niet elke vorm geeft per se problemen bij iedereen. De ‘glutenvrije’ producten gemaakt van maiszetmeel of rijst lossen niet voor iedereen het probleem op.

Ook tipte ik over het gebruik van zuivel. Wanneer de dieren waarvan de zuivel afkomstig is gevoed worden met granen, dan kunnen er sporen van gluten in de zuivel terecht komen en daarmee in jouw ontbijtschaaltje.

Gluten in cosmetica

Aan dit rijtje van producten met ‘onzichtbare’ gluten wil ik cosmeticaproducten toevoegen. Natuurlijk stop je cosmetica, crèmes en lotions niet in je mond, maar via de huid komt het in de bloedbaan en zo kan het in het lichaam problemen veroorzaken.

Hoe het zit?

Gluten worden vaak gebruikt als bindmiddel (ik zou zeggen dubbelcheck je favoriete soep, saus of jus). Vanwege deze kwaliteit worden gluten gebruikt in emulgatoren & stabilisatoren. Naast het gebruik hiervan in voeding zijn het belangrijke ingrediënten in de beauty industrie voor gebruik in schoonheidsproducten, make-up, lippenbalsem, badolie en lotions.

Heb je daar wel eens bij stil hebt gestaan. Zou je dat met me willen delen? 👇 Dank!

IC Mae Mu