Gua Sha Therapie is als eeuwenoude therapie onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het wordt doorgaans vertaald als ‘ het wegschrapen’ (Gua) van ‘ziekten door gestagneerde energie’ (Sha).

Tijdens Gua Sha Therapie wordt een speciaal Gua Sha instrument op de geoliede huid geplaatst en in één richting over de huid bewogen. Op plekken waar gestagneerde of geblokkeerde energie zit, zullen er verkleuringen van je huid ontstaan. De kleur is afhankelijk van factoren zoals ernst, aard, recent of chronisch en kan variëren van licht rood tot donkerrood. Ook blauw, paars of zwart komt voor. Het resultaat bespreek ik uiteraard aan het einde van de behandelsessie met je.

De verkleuringen van de huid kunnen 3 – 7 dagen zichtbaar blijven, indien je in normale conditie bent.

Bij opeenvolgende behandelingen worden de verkleuringen steeds minder intens. Dit betekent dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen & stagnaties. Er komt steeds meer balans wat de basis vormt voor een boost van je gezondheid.

Een Gua Sha Therapie behandeling is uitermate geschikt als je fysieke klachten hebt. Door het opheffen van de blokkades die deze fysieke klachten in de hand hebben gewerkt, wordt het lichaam gerevitaliseerd. Circulatie van energie, bloed & lymfe en de afvoer van gifstoffen verbeteren. Een gevolg hiervan is dat ook het zenuwstelsel beter gaat  functioneren. En dit heeft een gunstige invloed op onze mentale & psychische gezondheid.

Gua Sha Therapie activeert via de meridianen de energiestroom, versterkt het immuunsysteem, bevordert het ontgiftingsmechanisme van het lichaam en stimuleert de bloedsomloop. Door het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren worden blokkades opgeheven. Je energie niveau gaat met sprongen omhoog en je voelt je weer fris, helder & energiek.

Wanneer Gua Sha Therapie

Gua Sha Therapie kan zowel preventief als bij vele acute & chronische klachten worden ingezet. Enkele voorbeelden zijn:

  • hoofdpijn, migraine, nekklachten, schouderpijn, rugklachten, gewrichtspijn, spierpijn, verminderde mobiliteit & flexibiliteit
  • reumatische aandoeningen, stofwisselingsstoornissen, fybromyalgie
  • chronische vermoeidheid, stress, burn-out
  • astma, allergieën, longklachten, verkoudheid
  • hormonale klachten, PMS

Mocht de behandeling je aanspreken maar je weet niet zeker of het passend is bij klachten die je hebt, aarzel dan niet mij een mail te sturen. Ik help je graag verder.

Gua Sha Therapie heeft een enorme dieptewerking en werkt nog een aantal dagen door. Hierdoor kan deze holistische therapie niet in alle gevallen toegepast worden. Zonder de indruk te willen wekken volledig zijn, zijn een aantal absolute algehele contra-indicaties:

  • Bloedingsneiging, bloedziekten, inname bloedverdunners
  • Infectieziekten, nierziekten, kanker, huidziekten & ontstekingen
  • Ernstige vaataandoeningen, maag- en darmzweren
  • Extreme vermoeidheid, uitputting of vermagering, teveel pijn

Leg je situatie gerust aan mij voor voordat je een behandelsessie boekt, dan kijken we samen naar de mogelijkheden op grond van de informatie die je aan mij verstrekt.

Houdt er ook rekening mee dat een Gua Sha behandeling niet kan plaats vinden op een lege maag, en bij voorkeur minstens een half uur na de laatste maaltijd.

Gua Sha Therapie instrumenten

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende Gua Sha instrumenten: één van waterbuffelhoorn,  zeer geschikt om hitte en afvalstoffen uit het bloed te verwijderen, één van bijenwas & één van Jade, een materiaal dat zeer geschikt is om de energie te geleiden.

Naast het gebruik van biologisch koudgeperste kokosolie, wordt er bij de Gua Sha Therapie ook gebruik gemaakt van sesamolie of amandelolie als basis olie, eventueel aangevuld met etherische olie om de effectiviteit van de Gua Sha Therapie te ondersteunen. Lees hier meer over de verschillende oliën en hun toegevoegde waarde.

Gua Sha Therapie behandeling

Gedurende de holistische Gua Sha Therapie lig je comfortabel op de behandeltafel of zit je op een stoel waarbij je met je armen & hoofd op de behandeltafel rust. De positie is afhankelijk van de klachten die behandeld worden. Voordat de Gua Sha tool op de huid worden geplaatst, wordt een kleine hoeveelheid olie op de huid aangebracht. Gedeeltelijke ontdoen van kleding is dus noodzakelijk om de te behandelen delen te kunnen bereiken.

Na de behandeling is het van belang om nog 15 – 20 minuten rust te nemen, de rest van de dag extra water te drinken om de afvalstoffen af te voeren en een uur te wachten voordat je weer iets eet. Vermijd douchen, warm bad, sauna, zonnebaden et cetera tot 2 uur na de behandeling, intensieve inspanning & sporten wordt afgeraden na de behandeling en houdt de behandelde gebieden goed warm door tocht, wind & airco op deze delen te vermijden.

Met andere woorden: relax en laat je lichaam het werk doen waar het voor gemaakt is.