Dit ziet er niet aantrekkelijk uit toch, maar hoe is het gesteld met schimmel in je huis en de effecten ervan op je gezondheid?

Vochtig klimaat – schimmel

Naast te zijn opgegroeid in het koude, vochtige klimaat van Nederland heb ik een aantal jaar gewoond in het warme, vochtige klimaat van Zuidoost AziΓ«. In het regen seizoen groeide de schimmels daar binnen een dag op je kleding in de kast, op je muismat, de gordijnen en bank.

In het regenseizoen en tijdens de moesson ging ik dagelijks snuffelend door mijn huis om te ruiken of er ergens een haard was ontstaan. Zo snel kon het gaan in bepaalde seizoenen.

Nu we allemaal de thermostaat een graadje lager zetten, kan het zijn dat schimmelgroei in huis meer een kans krijgt. Schimmelsporen zijn minuscuul en kunnen zich gemakkelijk verspreiden door de lucht. Hoe meer beweging in je huis, hoe makkelijker dit gaat.

Natuurlijk is schimmel niet fraai op je muur en tussen je tegels, maar je kunt de sporen ook inademen en zo komen schimmels en andere pathogenen in je lichaam terecht. In je lichaam is het lekker warm en vochtig, dus ze nestelen zich er graag.

Thermostaat omlaag

Nu we allemaal de thermostaat een graadje lager zetten en het natte herfstweer zorgt voor heel wat vochtigheid, krijgen schimmels doorgaans meer kans om zich te nestelen in je huis.

π‡π¨πž 𝐬𝐜𝐑𝐒𝐦𝐦𝐞π₯𝐬 𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐳𝐨𝐧𝐝𝐑𝐞𝐒𝐝 π›πžΓ―π§π―π₯𝐨𝐞𝐝𝐞𝐧

Schimmels beΓ―nvloeden op verschillende manieren je gezondheid. Laat me er een paar naar voren brengen.

𝑯𝒆𝒕 π’”π’„π’‰π’‚π’…π’†π’π’Šπ’‹π’Œπ’† 𝒆𝒇𝒇𝒆𝒄𝒕 𝒗𝒂𝒏 π’”π’„π’‰π’Šπ’Žπ’Žπ’†π’π’” 𝒐𝒑 𝒅𝒆 π’π’–π’„π’‰π’•π’˜π’†π’ˆπ’†π’

Dat het inademen van schimmels niet zo lekker voor je longen is, dat lijkt me duidelijk. Luchtwegproblemen, allergische reacties en soms zelf astmatische klachten zijn het resultaat. Ze verzwakken je luchtwegen en zeker in tijden van een rondreizend virus wil je daar ver van blijven.

𝑯𝒆𝒕 π’”π’„π’‰π’‚π’…π’†π’π’Šπ’‹π’Œπ’† 𝒆𝒇𝒇𝒆𝒄𝒕 𝒗𝒂𝒏 π’”π’„π’‰π’Šπ’Žπ’Žπ’†π’π’” 𝒐𝒑 𝒋𝒆 π’…π’‚π’“π’Žπ’‡π’π’π’“π’‚ & π’”π’‘π’Šπ’‹π’”π’—π’†π’“π’•π’†π’“π’Šπ’π’ˆ

Daarnaast zijn schadelijke schimmels nadelig voor een gezonde darmflora. Ze verstoren de gezonde balans in je darmen. Je spijsvertering lijdt hieronder. Dit kan op zich al vervelende klachten geven zoals een opgeblazen gevoel, harde buik, maagklachten, obstipatie of diarree.

Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt heeft dit gevolgen voor de opname van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

Dit heeft zijn weerslag op je energie niveau. Je voelt je moe en futloos, het lijkt alsof je hoofd vol watten zit, focussen is moeilijk, je bent snel geΓ―rriteerd. Je hebt steeds honger of trek, je zou de heeeele dag wel kunnen eten.

Al deze gevolgen zijn een stuk subtieler. Je ervaart allerlei vage klachten waarvan de oorzaak niet goed te duiden lijkt.

𝑯𝒆𝒕 π’”π’„π’‰π’‚π’…π’†π’π’Šπ’‹π’Œπ’† 𝒆𝒇𝒇𝒆𝒄𝒕 𝒗𝒂𝒏 π’”π’„π’‰π’Šπ’Žπ’Žπ’†π’π’” 𝒐𝒑 𝒋𝒆 π’Šπ’Žπ’Žπ’–π’–π’π’”π’šπ’”π’•π’†π’†π’Ž

Pathogenen zoals schimmels tasten op een gegeven moment je immuunsysteem aan. Je afweersysteem is namelijk gebaat bij een gezonde balans in je darmflora & voldoende dagelijkse aanvoer van voedingstoffen. Ook huist een groot deel van je immuunsysteem in je darm, een ongezond binnenklimaat πŸ˜‰ in je darm heeft gevolgen voor je weerstand.

Dus met alle besparingen op de energierekening, houd ook je gezondheid in het oog.

Hoe is het in jouw huis, prima klimaatbeheersing of hebben schimmels toch misschien een kans?

Heb je het thuis helemaal voor elkaar, denk dan ook eens hoe het is in het gebouw met klimaatbeheersing waar je werkt en als je reist met OV of vliegtuig.

IC Peggy Choucair