Ze komt in mijn praktijk vanwege onverklaarde maagpijn.

Ik vraag of ze stress heeft….

Nee, daar heeft ze geen last van zegt ze. Ze is verdienstelijk schrijver & schilder, alles loopt op rolletjes. Zelfs in deze tijd. Haar ogen glimmen terwijl ze vertelt over haar werk & passie.

Maagpijn

Ze heeft alleen de laatste weken zo’n maagpijn. Overdag heeft ze er geen last van, het begint zodra ze in bed ligt. ‘Heel gek, er is eigenlijk niets anders dan anders.’

Ze vraagt zich af waar het vandaan komt en ze licht toe dat ze bij zulke dingen altijd gelijk aan het ergste denkt. Dit is de reden dat ze een afspraak met mij heeft gemaakt. Ze maakt zich zorgen & wil ervan af.

Ik vraag haar waar de pijn precies zit, wat voor soort pijn het is (stekend, borend, dof, scherp) en vraag haar te vertellen hoe een doorsnee dag er voor haar uitziet qua eten, rust, werken, slapen et cetera.

Na een uitvoerige toelichting staart ze eventjes kort in de verte, waarna ze haar verhaal aanvult. Ze is minder gaan drinken, want dat liep een beetje de spuigaten uit vond ze zelf. Ze drinkt nu alleen nog in het weekend. Ze merkt dat ze daardoor wel meer is gaan snoepen. Dat had ze nooit, maar nu kan ze de dropjes niet laten staan.

Stress

Ik vertel haar dat stress niet altijd per se van buitenaf komt, van werk of een druk gezin. Bij pijn en ongemak denken dat er iets vreselijks met je aan de hand is, is ook een vorm van stress. Deze spanning heeft weerslag op je lijf en kan voelen als een knoop in je maag. Ik leg haar uit dat de maag niet alleen betrokken is bij de vertering van voedsel maar ook bij het verteren van gevoelens & emoties. Ik zie het kwartje bij haar vallen.

Chinese geneeskunde

Daarbij leg ik uit dat de smaak zoet bij de maag hoort, vanuit de Chinese geneeskunde. Een beetje zoet houdt de maag in balans, overdaad zorgt voor disbalans. Overdag merkt ze er niet zoveel van omdat de zwaartekracht dan in haar voordeel werkt. Zodra ze gaat liggen merkt ze het ongemak & de stagnatie in het maaggebied.

Net als bij het maken van een schilderij is het in mijn werk als coach & therapeut van belang om goed op de hoogte te zijn van het canvas waar ik mee te maken heb voor ik een behandeltraject invul. Door goed inzicht te hebben in de materialen & technieken waar ik gebruik van kan maken kunnen we tot een mooi resultaat komen.

Een uitgebreide intake is hierbij een goed hulpmiddel, net als luisteren tussen de regels door. Alleen zo is het mogelijk een Meesterwerk te co-creëren 😉