Wat is voeding?

Door alle tegenstrijdige berichten is het makkelijk om uit het oog te verliezen wat voeding nu eigenlijk is en waar het voor dient.

Met voeding breng je de nodige voedingsstoffen in je lichaam. Deze zijn noodzakelijk om in leven te blijven, te groeien, te regenereren, maar ook om activiteiten te verrichten.

Door middel van voeding zorg je ervoor dat je lichaam essentiële voedingstoffen, bouwstoffen, brandstof, vocht en vezels binnen krijgt om te functioneren. Om dit functioneren te optimaliseren zijn kwaliteit, kwantiteit en vitaliteit van de voeding belangrijke aspecten.

Wat is goede voeding?

Enthousiaste mensen struikelen over elkaar om duidelijk te maken wat nu gezond zou zijn en wat niet. Ze maken ons graag duidelijk wat hen heeft geholpen bij het bereiken van hun doelen. Of dit nu een strak lichaam is, veel spiermassa, vitaliteit of herwonnen gezondheid. Er zijn genoeg oprechte mensen op dit gebied, dat is het probleem niet. Het is alleen de vraag of het voor jou net zo goed gaat werken als voor hen.

Daarbij is een veel gebruikt uitgangspunt bij het vast stellen van gezonde voeding de intrinsieke waarde van het voedingsmiddel zelf. Met de focus op de essentiële voedingstoffen, bouwstoffen, brandstof, vezels en vocht die het bevat. Aan de hand hiervan wordt vervolgens bepaald wat je het beste wel en niet kunt eten. Aanvullende vraag daarbij is echter: haalt jouw lichaam eruit wat er in zit voor voldoende energie, regeneratie, evenwicht en gezondheid?

Wat voor de ene een prima voedingsmiddel is, kan bij de ander een allergische reactie opleveren. Neem de aardbei. Voor de ene persoon een verfrissend vruchtje waar men blij van wordt. Voor een ander gegarandeerd de kortste weg naar maagklachten, het vasthouden van vocht of huiduitslag.

Deze gevoeligheidsreacties op voeding zijn over het algemeen een uiting van een verstoord immuunsysteem. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het definiëren van wat voor jou goede voeding zou kunnen zijn:

  • Is het in harmonie met jouw constitutie?
  • Ondersteunt het de stofwisselingsprocessen in jouw lichaam?
  • Geeft het je voldoende energie, brengt het je in balans en geeft het een voldaan, verzadigd gevoel?

Wat heeft mijn lichaam nodig?

Wat je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt je constitutie een belangrijke rol, evenals de wijze waarop jouw stofwisselingssysteem werkt en ook leeftijd speelt een rol bij de behoeften van het lichaam.

Een eenvoudig voorbeeld om werking en invloed van de constitutie van een persoon en van de levensfase te verduidelijken. Een portie volle kwark bevat 195 kcal, ongeacht wie het eet.

Het ene lichaamstype zal de calorieën uit deze portie direct voor een groot deel omzetten in energie, een ander lichaamstype zal de neiging hebben het meeste ervan op te slaan als vet.

Het lichaam van een kind zal het calcium uit de portie kwark onttrekken voor groei en de opbouw van botweefsel, voor het wisselen van het gebit. Het lichaam van een ouder persoon zal het meeste calcium uitscheiden via de nieren wat eventueel tot nierstenen kan leiden wanneer het lichaam niet langer doelmatig met dit mineraal kan omgaan.

Naast deze interne factoren van het lichaam zelf spelen eveneens externe factoren een rol. Wanneer je fanatiek sporter bent, heeft je lichaam andere behoeften dan wanneer je niet tot nauwelijks lichaamsbeweging hebt. Een duursporter heeft weer een andere verhouding voedingsstoffen nodig dan een krachtsporter. Wanneer je fysiek zwaar werk verricht gedurende de dag, dan heeft je lichaam andere behoeften dan wanneer je met name een zittend beroep hebt.

Het eerste uitgangspunten bij de behoeften van jouw lichaam zijn in eerste instantie echter altijd de interne factoren. Hoe werkt jouw lichaam, wat heeft je lichaam nodig en op welke wijze kun je dit het beste geven, Wanneer hier zicht op is verkregen kan invulling worden gegeven aan de wijze waarop je het beste kan worden voorzien in deze behoeften.

Lees hier meer over wat een holistische voedingsconsult van Cosmic Chi hierin voor je kan betekenen. Dit kan op locatie in Amsterdam en Alphen aan den Rijn, of online vanuit waar je je ook maar bevindt op deze planeet. Geen excuus meer om het nog langer voor je uit te schuiven 🙂